Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ο αφαλός της χανούμισας / Kadin Gobegi



Και κάτι για να γλυκαθούμε...ένα τούρκικο γλυκό (από το βιβλίο μαγειρικής "Altin Tabak"), το οποίο θυμίζει λίγο από λουκουμάδες, λίγο από τουλούμπες..τραγανά απ' έξω και έξτρα ζουμερά μέσα. Τώρα που είναι καλοκαιράκι μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με παγωτό.

Υλικά
  • 4 1/2 φλυτζάνια του καφέ αλεύρι
  • 2 αυγά και 1 κρόκο
  • 1 1/4 φλυτζάνια του καφέ ελαφρώς λιωμένο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 5 φλυτζάνια του καφέ νερό
  • 1 1/4 ποτήρι λάδι για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 3/4 ποτήρια νερό 
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε μέχρι δέσει ελαφρώς.
Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να κάψει και προσθέτουμε το νερό χλιαρό και το αλάτι. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε συνέχεια να γίνει χαμούρι (ζύμη). Όταν πέσει η θερμοκρασία του το πατάμε με μια ξύλινη κουτάλα στην κατσαρόλα αναποδογυρίζωντας το κάθε τόσο για 7 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, τα πατάμε ελαφριά και με το δάχτυλο κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι σε μεσαία ένταση. Όταν ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε τα ζυμαράκια μας φροντίζοντας να είναι μόνο το μισό τηγάνι γεμάτο. Μόλις φουσκώσουν αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο σιρόπι για  10 λεπτά. Για την επόμενη παρτίδα χαμηλώνουμε τη φωτιά να πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και επαναλαμβάνουμε. Θέλουμε να φουσκώσουν σε μέτρια φωτιά και μετά να πάρουν χρώμα.
Τέλος τα πασπαλίζουμε με καρύδα και φυστίκι Αιγίνης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου