Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σούπα με πράσο πατάτα και κρέμα γάλακτος | Vichyssoise


Ο καιρός άρχισε να κρυώνει και είναι ότι πρέπει για μια σούπα. Bράδυ μπροστά στην τηλεόραση, με μια κουβερτούλα και ένα πιάτο σούπα ότι πρέπει μετά από μια κουραστική μέρα!
Από όταν είδα την ταινία "Julie and Julia" έψαξα στο internet και κατέβασα το βιβλίο της Julia Child "Mastering the Art of French Cooking" σκεπτόμενη ότι θα κάνω κι εγώ όλες τις συνταγές όπως στην ταινία... που όμως; Μετά από πολύ καιρό επιτέλους αποφάσισα να κάνω μία συνταγή! Το βιβλίο  ξεκινάει από τις σούπες, αποφάσισα να κάνω ένα συνδυασμό μεταξύ της βασικής συνταγής για σούπα πατάτας με πράσο και της vichyssoise, η οποία είναι η κρύα εκδοχή της με κρέμα γάλακτος, έκανα και τις δικές μου προσαρμογές και βγήκες ένα νοστιμότατο αποτέλεσμα!

Υλικά:
  • 3 φλυτζάνια ξεφλουδισμενες και κομμένες σε φέτες ή κύβους πατάτες
  • 3 φλυτζάνια λεπτοκομμένο πράσου
  • 1-2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικό)
  • 4-6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή 2-3 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
    σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα τσάιβς ή φρέσκα κρεμμυδάκια ή μαϊντανό
    (εγώ δεν βρήκα τσάιβς και έβαλα φρέσκο κρεμμυδάκι)
  • 1 λίτρο και κάτι νερό ή ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • τσίλι σκόνη προαιρετικά

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε τα λαχανικά με το νερό ή το ζωμό και αλάτι για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα, βράζουμε με κλειστή χύτρα τα πρώτα 5 λεπτά και μετά την ανοίγουμε και σιγοβράζουμε άλλα 15 λεπτά.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μας κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή αν δεν έχουμε μύλο λαχανικών.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στη σούπα. Δοκιμάζουμε το αλάτι, διορθώνουμε και προσθέτουμε και το πιπέρι.
Σερβίρετε ζεστή ή και κρύα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή αν βρείτε τσάιβς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου