Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Κουνουπίδι με τυρί και μπεσαμέλ μπρόκολου

Παρακολουθώ τελευταία μια καινούργια εκπομπή του Jamie Oliver "Save with Jamie". Πολλές φορές οι συνταγές του και οι προτάσεις του δεν ανταποκρίνονται στα ελληνικά δεδομένα αλλά αυτή η συνταγή μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και πολύ νόστιμη και αν το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι στην εποχή τους είναι και οικονομική. 

Υλικά:
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα ζεστό
  • 500 γρ. μπρόκολο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1 κιλό κουνουπίδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 75 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 25 γρ αμύγδαλα φιλέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο και ένα φύλλο δάφνης. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει μια πάστα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Προσθέτουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το μισό τυρί, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε.
Σ' ένα πυρέξ βάζουμε το κουνουπίδι σε φουντίτσες, περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Βάζουμε το ψωμί στο multi να γίνει ψίχουλα, προσθέτουμε το θυμάρι, μία κουταλιά ελαιόλαδο, τ' αμύγδαλα, λίγο αλάτι και ξαναχτυπάμε. Τα σκορπίζουμε πάνω από το κουνουπίδι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου