Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Γκρατέν ζυμαρικών με μπεσαμέλ

Την Παρασκευή που είχα ρεπό ήταν ευκαιρία για να δοκιμάσω καμιά άλλη συνταγή πέρα από τα συνηθισμένα . Όχι ότι είναι κάτι ιδιαίτερο και τα μακαρόνια ογκρατέν αλλά δεν τα κάνω και συχνά, είναι κάτι διαφορετικό από τα κλασικά μακαρόνια με σάλτσα, έχουν και μια μια παραπάνω διαδικασία... να βράσεις μακαρόνια, να κάνεις την μπεσαμέλ, να τα ενώσεις όλα μαζί, να τα ψήσεις στο φούρνο αλλα και περισσότερα σκεύη μετά να πλύνεις... 


Υλικά: 

  • 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 3 φλυτζάνια γάλα ζεστό
  • 2 φλυτζάνια τριμμένα διάφορα κίτρινα τυριά (εγώ χρησιμοποίησα από τα διάφορα τριμμένα που έχουν στα σουπερ μαρκετ που τους περισσεύουν από γωνίες τυριών)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 φέτες μπέικον λεπτοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο


Ζεσταίνουμε το το μισό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς να μη σβολιάσει και προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο. Μόλις πήξει η σάλτσα αποσύρουμε και προσθέτουμε λίγο από το τριμμένο τυρί ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο αφού δοκιμάσουμε (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε). 

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον. 

Στο μεταξύ βράζουμε και τα μακαρόνια να κρατάνε λίγο και τα σουρώνουμε. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα μακαρονιών. Σκεπάζουμε με τη μισή ποσότητα κρεμμύδι-μπέικον και απο πάνω ρίχνουμε σάλτσα και τυρί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μισή ώρα περίπου μέχρι να αποκτήσει μια ωραία χρυσή κρούστα από πάνω. 


Λίγες πληροφορίες επιπλέον (που έμαθα στο ΙΕΚ Μαγειρικής)

Γκρατέν είναι μια από τις μεθόδους μαγειρέματος κατά την οποία μια ήδη μαγειρεμένη ή άψητη τροφή τοποθετούνται σε ταψί, σκεπάζονται με σάλτσα ή πασπαλίζονται με τυρί και τοποθετούνται στο φούρνο ή σε σαλαμάνδρα μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία κρούστα με χρυσοκόκκινο χρώμα.

Τρεις είναι οι τεχνικές που εφαρμόζονται:

  1. Πλήρες γκρατινάρισμα: βάζουμε απευθείας άψητες τροφές τις οποίες έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια στο φούρνο.  Έτσι ψήσιμο και γκρατινάρισμα γίνονται ταυτόχρονα. Παρασκευάζονται λαχανικά, κρέατα, ψάρια, αβγά κ.ά.
  2. Το ελαφρύ γκρατινάρισμα: είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος και εφαρμόζεται π.χ. σε ζυμαρικά στα οποία έχουμε προσθέσει κάποια σάλτσα, με πιο κοινή τη σάλτσα μπεσαμέλ. 
  3. Το γρήγορο γκρατινάρισμα: εφαρμόζεται σε διάφορα ήδη ψημένα φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου