Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ντολμάδες μαύρου λάχανου με κιμά και αυγολέμονο


Έφτασαν μαύρα λάχανα από τις Σέρρες, ευγενική χορηγία της θείας Έφης...! Στο χωριό του άντρα μου (Τριανταφυλλιά Σερρών) τα κάνουν με φασόλια (κλασσικό Ποντιακό φαγητό), εγώ αντί αυτού σκέφτηκα "γιατί να μην τα κάνω ντολμάδες;" Η γεύση τους μου θύμησε τα ντολμαδάκια με κιμά που έκανε η μαμά μου με αμπελόφυλλα και το οποίο ήταν από τα λίγα φαγητά που μου άρεσαν σαν παιδί.
Μπορείτε να τα κάνετε με αυγολέμονο ή να τα συνοδεύσετε και με σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύοντας το γιαούρτι με λίγο από το ζουμί του φαγητού και τριμμένο σκόρδο. Η απόφαση δική σας!

Υλικά:
1 κιλό φύλλα από μαύρα λάχανα
1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. κιμά πρόβειο
100 γρ. κιμά χοιρινό
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 1-2 λεμόνια 

Εκτέλεση:
Σ' ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τους κιμάδες με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το λάδι και το αλατοπίπερο και δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί.

Ζεματίζουμε τα μαύρα λάχανα 4-5 λεπτά και τα ρίχνουμε σε νερό με παγάκια να κρυώσουν και να σταματήσει το ζεμάτισμά τους. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε ένα ένα σε μια πιατέλα.

Κόβουμε το χοντρό κομμάτι από το κοτσάνι στο κέντρο και ενώνουμε το φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε μερικά φύλλα και τα κοτσάνια που κόψαμε για να καλύψουμε τον πάτο και από πάνω αραδιάζουμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο.  Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστούν.

Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για μη διαλυθούν και τους βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού και παίρνοντας λίγο ζωμό από το φαΐ προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο χτυπώντας συνέχεια. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σβήνουμε τη φωτιά.  Αν το θέλουμε πιο δεμένο μπορούμε να προσθέσουμε στο χυμό λεμονιού μια κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου