Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Γαλακτομπούρεκο

Την Κυριακή της απόκρεω οι γονείς μου συνηθίζουν να φτιάχνουν χαλβά σιμιγδαλένιο ή κάποιο γλυκό ταψιού, μπακλαβά ή καταΐφι (συνήθεια από την Πόλη). Κοίταξα τα ντουλάπια μου και είδα το σιμιγδάλι , πάνω στο πακέτο είχε δύο συνταγές ρεβανί και γαλακτομπούρεκο. Ρώτησα τον άντρα μου και διάλεξε γαλακτομπούρεκο. Μπορεί στην Πόλη να μην το τρώγανε αλλά εμείς το τιμήσαμε...
Έψαξα πολλές συνταγές για γαλακτομπούρεκο και εκεί που άρχισα να μπερδεύομαι αποφάσισα να ακολουθήσω την εγγύηση του Τσελεμεντέ με πολύ μικρές αλλαγές.
Το συγκεκριμένο γαλακτομπούρεκο δεν κολυμπάει στο σιρόπι και για την δική μου γνώμη έτσι είναι καλύτερο.



Υλικά:
  • 8 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1  φλυτζάνι  τσαγιού σιμιγδάλι
  • 1 βανίλια
  • 5 αυγά
  • 18 φύλλά μπακλαβά ή 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο
Για σιρόπι
  • 4 φλυτζάνια  τσαγιού νερό
  • 2 1/5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 λεμόνι ο χυμός και τη φλούδα του



Εκτέλεση:

  • Βάζουμε το γάλα μαζί με το 1 φλυτζάνι ζάχαρη και τη βανίλια να παρει βράση. 
  • Εντωμεταξύ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση το γάλα ρίχνουμε 2 χούφτες από το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε προσωρινά από τη φωτιά, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα αυγά και το υπόλοιπο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς δυνατά. 
  • Ξαναβάζουμε στη φωτιά δεν σταματάμε το ανακάτεμα (εκεί να κάνουμε μπράτσα) και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει κρούστα.
  • Σύμφωνα με τον τσελεμεντέ αν προσθέσεις 3-4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο σε αυτό το στάδιο και το ανακατεύψεις με την κρέμα δίνει στην κρέμα ελαφρότητα. Εγώ το έκανα, εσείς αν δεν θέλετε δεν είναι απαραίτητο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα μπακλαβά ή κρούστας αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο προσέχουμε να πηγαίνουμε και στις γωνίες και αφήνουμε τα φύλλα να εξέχουν για να κλείσουμε την κρέμα. 
  • Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα στρωμένα φύλλα την απλώνουμε ομοιόμορφα παντού στο ταψί. Κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν και σκεπάζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα το κάθε ένα με βούτυρο. 
  • Χαράζουμε ελαφρά με τη μύτη του μαχαιριού σε κομμάτια προσέχοντας να μην φτάσουμε την κρέμα. Και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμοί Κελσίου) για 45 λεπτά.
  • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού να βράσουν. Μετά από 5 λεπτά βρασίματος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού σουρωμένο και κατεβάζουμε από τη φωτιά να κρυώσει.
  • Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όπως είναι καυτό το περιχύνουμε με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι φροντίζονας να πάει παντού και στις άκρες.
  • Αφήνουμε να σταθεί 1-2 ώρες πριν απολαύσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου