Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Λαχανοντολμάδες γιαλαντζί της γιαγιάς μου


Η γιαγιά μου η Φωφώ ήταν ξακουστή στην γειτονιά τους στην Πόλη για τους ντολμάδες της. Είτε με αμπελόφυλλο είτε με λάχανο δεν έλειπαν από τα τραπέζια της.
Τους φτιάχνω πρώτη φορά... ξέρω το τύλιγμά μου δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά και το λάχανο που είχα δε με διευκόλυνε. Από νοστιμιά πάντως σκίζουν!
Απολαμβάνονται κρύοι για μεζέ και τώρα με τη νηστεία είναι ότι πρέπει...


Υλικά:
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 λάχανο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες μαύρες
  • 2 ποτήρια λάδι
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεματάμε το λάχανο σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Χωρίζουμε τα φύλλα (από το κοτσάνι), τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα τηγάνι αχνίζουμε τα κρεμμύδια με μισό ποτήρι λάδι, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες, αλάτι-πιπέρι, λίγη κανέλα και άνηθο και στο τέλος το ρύζι. Προσθέτουμε και το χυμό του μισού λεμονιού. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Παίρνουμε τα φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε τις χοντρές ρίζες. Βάζουμε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά.
Στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας τοποθετούμε φύλλα λάχανου που μας περίσσεψαν. Τοποθετούμε ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και 1 φλυτζάνι νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις μαγειρευτούν βγάζουμε το πιάτο, ρίχνουμε το χυμό του μισού λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου