Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Κέικ με σοκολάτα και σταφίδες


Με πιάσαν κάτι λιγούρες και έψαξα στα χιλιάδες αποκόμματα συνταγών που έχω συγκεντρώσει. Έχουν στοιβαχτεί σε βιβλιοθήκες, σε ντοσιέ, στην αποθήκη, σε συρτάρια, πάνω στο ψυγείο... Υπάρχει ποτέ περίπτωση να κάνουμε όλες τις συνταγές που μαζεύουμε; Μεγάλος στόχος...προσπαθώ πάντως!

Υλικά για το κέικ:

  • 200γρ. βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλυτζάνι σταφίδες
  • 1/2 φλυτζάνι κακάο
  • 1 φλυτζάνι γάλα


Για το γλάσο:

  • 1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 εκ. και το αλείφουμε με βούτυρο.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά λίγο-λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το κονιάκ και τις σταφίδες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι ομοιόμορφα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Περιμένουμε 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας την σοκολάτα με την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Τέλος το ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κέηκ.

Σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου