Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μουσακάς κλασσικός...


Ο καθένας έχει τον τρόπο του που φτιάχνει το μουσακά... εγώ τον προτιμώ χωρίς πατάτες, πιο ελαφρύς και αποφεύγω ένα ακόμα τηγάνισμα. Αποφεύγω το τηγάνισμα να πω την αλήθεια και στις μελιτζάνες και τις βάζω στο φούρνο. Άλλοι πιστεύουν ότι η μελιτζάνα θέλει τηγάνισμα, προσωπικά δεν νομίζω ότι χάνει από νοστιμιά στο φούρνο, δοκιμάζετε και κρίνετε εσείς...



Υλικά:

  • 1-1 1/5 κιλό μελιτζάνες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο η αρνίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 γεμάτες κουταλιές τοματοπελτέ
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • λίγη ζάχαρη
  • μπαχάρι τριμμένο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί 
Μπεσαμέλ
  • 7 κουταλιές αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 750 ml φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 150 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε κόβοντας τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε μπολ με νερό κανά 20λεπτο. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. Τις αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε περίπου 10 λεπτά στο φούρνο αντιστάσεις ή γκριλ.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά να ψηθεί ανακατεύοντάς τον να χωριστεί στο τηγάνι. Όταν αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε μερικά λεπτά να μαλακώσει. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες, τον τοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, το ξύλο κανέλας και λίγη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά του δοκιμάζοντας στο ενδιάμεσο και προσθέτοντας ότι χρειάζεται.
Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το γάλα, όχι να βράσει. Ρίχνουμε στο μείγμα αλευρίου λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να μην σβωλιάσει. Προσθέτουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει αρκετά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί. Μόλις χλιαρίνει λίγο προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε δυνατά.
Τώρα συναρμολογούμε...
Βάζουμε λίγη φρυγανιά στον πάτο του ταψιού γιατί βγάζει υγρά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε όλο το ταψί, δεν χρειάζονται αλάτισμα, από πάνω απλώνουμε τον κιμά, το υπόλοιπο τυρί και τέλος τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 στη κάτω σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου