Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Φακές οι χυλωμένες...


Πλούσιες σε σίδηρο και ασβέστιο. 
Νόστιμο, φθηνό και θρεπτικό... τι άλλο να ζητήσει κανείς! 
Αν πετύχεις και ποικιλία που να είναι βραστερές ακόμα καλύτερα,
έχεις φτιάξει ένα φαγάκι σε μισή ώρα...αν τα βάλεις και στη χύτρα γρηγορότερα...


Οι συγκεκριμένες φακές από τον Κρητικό
χυλώσανε πάρα πολύ ωραία!
Υλικά: • 500 γρ. φακές ελληνικές
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
• αλάτι, πιπέρι
•1 κουταλιά της σούπας ξύδι
(κόκκινο ή μπαλσάμικο)
Εκτέλεση:Ξεπλένουμε τις φακές.
Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι μέτρια κομμένο
να σοταριστεί ελαφρά.
Ρίχνουμε τις φακές, το σκόρδο και τη δάφνη. Ρίχνουμε αρκετό νερό -να σκεπάζουν τις φακές- περίπου ένα λίτρο. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε και τον πελτέ, το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν, ενδιάμεσα δοκιμάζουμε και το αλάτι. Για έξτρα χύλωμα παίρνουμε τις σκελίδες σκόρδου και λίγες φακές, τις πολτοποιούμε και ξαναρίχνουμε μέσα στη σούπα. Αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση και σβήνουμε το μάτι. Το φαγάκι μας είναι έτοιμο!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου