Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Σπανάκι με χοιρινό αυγολέμονο

Σήμερα τρώμε θρεπτικό σπανάκι σε μια διαφορετική εκδοχή, θυμίζει λίγο φρικασέ... Την ιδέα μου την έδωσαν οι γονείς μου όταν μου είπαν ότι στην πόλη συνήθιζαν να τρώνε το σπανάκι με αρνάκι αυγολέμονο... Εξαιρετική και νόστιμη ιδέα! Δοκιμάστε τη!

"Για να διπλασιάσουμε την απορρόφησή του σιδήρου από το σπανάκι καλό είναι
να το συνοδεύουμε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C όπως π.χ. λεμόνι." 

   Υλικά:
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 400 γρ. χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 αυγό και 1 κρόκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 λεμόνια, το χυμό
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • νερό περίπου 1 λίτρο
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρεμμύδι ψιλό και το πράσο σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρέας να πάρει χρώμα από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα να σοταριστούν ελαφρά και σκεπάζουμε με ζεστό νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σπανάκι σχετικά χοντροκομμένο και τον άνιθο.Αφήνουμε να ψηθεί και το σπανάκι και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.
Στο μεταξύ χτυπάμε το αυγό με τον κρόκο και προσθέτουμε και το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Παίρνουμε λίγο-λίγο ζεστό ζωμό από το φαί και προσθέτουμε σιγά-σιγά στ' αυγά χτυπώντας διαρκώς ώσπου να ζεστάνουμε το μείγμα των αυγών για να μην κόψει στο ζεστό φαί. Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κλείνουμε εντελώς τη φωτιά και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο.
Μπορείτε να το δοκιμάσετε και με αρνί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου