Κι όμως από μια αποτυχία μπορεί να βγει κάτι καλό!
Ξεκίνησα με την ιδέα να φτιάξω φακές σαλάτα, έβρασα τις φακές, έβαλα πράσο, ελαιόλαδο, ξύδι... πάω να δοκιμάσω και δεν ενθουσιάστηκα. Για να μην βρουν τον σκουπιδοτενεκέ λοιπόν (τέτοιες εποχές δεν πετάμε τίποτα πια) τις έκανα φακοκεφτέδες! Έφτιαξα και μια σως γιαουρτιού και αυτή τη φορά ενθουσιάστηκα...
Υλικά:
- 250 γρ. φακές
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 πράσο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 250 γρ. κατσικίσιο Δωδώνη
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- ένα κομματάκι τζίντζερ τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 3 κουταλιές αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
- 4 φρυγανιές
- αλάτι, πιπέρι
Για σως γιαουρτιού:
- 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό Δωδώνη
- 1/2 αγγουράκι ψιλοκομμένο
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (χωρίς τη φύτρα)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν (γύρω στα 20 λεπτά). Σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Τις πολτοποιούμε ελαφρώς στο multi ή μπλέντερ ότι έχετε (αλλιώς με πιρούνι) και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα, το καρότο και το τζίντζερ τριμμένα, το ξύδι, το ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι και τα χτυπάμε άλλο λίγο (ένα-δυο στροφές) μαζί. Μεταφέρουμε σε μπωλ. Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αυγό και τη μία φρυγανιά χτυπημένη στο γουδί σε γαλέτα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τελευταία το κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο. Αφήνουμε κανά μισάωρο στο ψυγείο. Χτυπάμε και τις υπόλοιπες φρυγανιές να γίνουν γαλέτα. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο πλάθουμε κεφτεδάκια και τα περνάμε από τη γαλέτα.
Τα απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι ή στρώνουμε λαδόκολλα. Και ψήνουμε γύρω στα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Φτιάχνουμε τη σως γιαουρτιού απλά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και τα σερβίρουμε μαζί.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου