Ψάχνοντας για νέα συνταγή για μηλόπιτα βρήκα στο περιοδικό Gourmet ένα άρθρο για τις καλύτερες μηλόπιτες του κόσμου. Κοίταξα ποια συνταγή ταίριαζε με τα υλικά που είχα σπίτι και πoια έδειχνε πιο λαχταριστή, παραπλανήθηκα γιατί οι φωτογραφίες του άρθρου είχαν μπερδευτεί και η εκτέλεση δεν αντιστοιχούσε στη σωστή φωτογραφία...όσο έψηνα το γλυκό δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα που θα έβγαινε. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τραγανή εξωτερικά και ζουμερή μέσα! Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε κι εσείς!
Υλικά:
Για τη ζύμη;
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, πολύ κρύα
- 1 πρέζα αλάτι
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 800 γρ. μήλα
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 1 κουταλιά της σούπας ρούμι ή γλυκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- το ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι
- λίγη κανέλα σε σκόνη
- 1 κρόκος αβγού
- 1 ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα ή ένα πυρέξ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ανατεύουμε το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Δουλεύουμε-τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αδειάζουμε λίγο περισσότερο από το μισό μείγμα της ζύμης στη φόρμα ή πυρέξ και ισιώνουμε απαλά καλύπτωντας τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά χωρία να πιέζουμε τη ζύμη. Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο της ζύμης φροντίζοντας να μην πιέζουμε. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και περιχύνουμε παντού το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Γαρνίρουμε με κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου