Αγοράζουμε το γαύρο φρέσκο (εγώ πήρα 1/2 κιλό). Ζητάμε να μας το καθαρίσει ο ψαράς μας... αν το κάνει. Ας είναι καλά ο καπετάνιος -από το Άρωμα Αιγαίου στην κεντρική αγορά της Καλλιθέας- μου καθάρισε εντόσθια και κεφάλι. Διαφορετικά τον καθαρίζουμε μόνοι μας κάνουμε μια τομή στο στήθος κάτω από το κεφάλι, κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε μαζί και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε.
Βάζουμε το γαύρο τον έναν δίπλα στον άλλο και σε στρώσεις σε ένα τάπερ ή πυρεξάκι. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε μπόλικο χοντρό αλάτι και τέλος από πάνω να τα καλύψει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε ένα ένα γαύρο σε τρεχούμενο νερό, ανοίγουμε εντελώς στη μέση και αφαιρούμε το κόκκαλο. Τα τοποθετούμε πάλι σε σειρά στο τάπερ ή το πυρέξ και σκεπάζουμε με ξύδι (εγώ χρησιμοποίησα λευκό). Αφήνουμε πάλι στο ψυγείο για 6 ώρες. Θα δούμε ότι ο γαύρος έχει ασπρίσει.
Χύνουμε το ξύδι και τα βάζουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτή τη φορά με λάδι, πιπεράκι και σκορδάκι ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε με ότι άλλο θέλουμε π.χ. κάππαρη, κρεμμύδι ξερό σε φετούλες, λιαστή ντομάτα...
Τέλος απολαμβάνουμε με ουζάκι ή τσιπουράκι!
Σερβιρισμένος με κάππαρη και ζυμωτό ψωμί από τα χεράκια μου...!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου