"Τι να τις κάνω πια τόσες πατάτες;" είπα στον παραγωγό της λαϊκής της γειτονιάς μου "δεν μπορώ να τις κουβαλήσω", συνέχισα... αυτός όμως δεν μου έδινε σημασία μια και ήταν ότι του είχε μείνει στον πάγκο και συνέχιζε να χώνει μέσα στις σακούλα πατάτες! "Δεν παθαίνουνε τίποτα αυτές" μου έλεγε και όλο και έχωνε μέχρι που άδειασε πια τον πάγκο του, μου έκανε και καλή τιμή - τιμή του χωριού όπως είπε- οπότε έχουμε πολλές πατάτες για μαγείρεμα...ας της απολαύσουμε ογκρατέν!
Υλικά:
- 7 πατάτες
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- 2 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
- 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού διάφορα αλλαντικά κομμένα
- 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε στρογγυλές φέτες. Τις στρώνετε σε πυρέξ πασπαλίζοντας ανάμεσα με αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και τα αλλαντικά. Τις περιχύνετε με το γάλα και την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Τέλος προσθέτετε από πάνω το βούτυρο σε κομματάκια εδώ κι εκεί και πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνετε τις πατάτες σε μέτριο φούρνο για 50΄περίπου μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες και να πάρει χρώμα από πάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου