Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ελληνικό ριζότο με γαρίδες

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα .. σκέφτηκα να φτιάξω ένα ριζότο νηστίσιμο χωρίς βούτυρο και τυρί, όπως συνηθίζεται. 


Βρήκα φρέσκες φθηνές γαριδούλες στην αγορά της Καλλιθέας και έχω προμηθευτεί από την Έκθεση Τροφίμων στον Περιστέρι ένα κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από εταιρεία Ελαιόκαρπος.
Με μερικές τσαχπινιες ακόμα θαύμα φαγητό θα γίνει... σίγουρα τα νηστίσιμα φαγητά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μη.


Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 400 γρ. γαρίδες 
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο περίπου νερό
  • 3-4 στύμωνες σαφράν
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε  τις γαρίδες από τα κεφάλια και το κέλυφος, κρατώντας τα κεφάλια για ζωμό.  Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει, ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια και αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 20 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.
Στο μεταξύ σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τις γαρίδες να σωταριστούν 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο, προσθέτουμε λίγο λαδι ακόμα αν χρειάζεται και ρίχνουμε το κρεμμύδι επίσης να σωταριστεί. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το τσίπουρο στο οποίο έχουμε ρίξει από πριν το σαφράν να βγάλει το χρώμα του. Προσθέτουμε αρχικά αρκετό ζωμό από τις γαρίδες, την ντομάτα, αλάτι-πιπέρι και το τσίλι. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το ρύζι. Κάθε φορά που πίνει το ζουμί προσθέτουμε μέχρι να σκάσει το ρύζι (να ψηθεί) και να χυλώσει. Προς το τέλος (10 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά) ρίχνουμε τις γαρίδες και τον άνηθο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου