Είχα καιρό να φτιάξω αυτό το φαγάκι και το λαχτάρισα. Ύστερα από τις μυρωδιές που γέμισε το σπίτι καθώς μαγειρευόταν σκεφτόμουνα ότι πρέπει να το καθιερώσω κι εγώ τις Κυριακές.
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 φλυτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος να τσιγαριστούν. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί.
Μόλις τσιγαριστεί και το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε ζεστό νερό (ή ζωμό αν θέλετε) γύρω στη μία κούπα ίσα για βράσει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπαχάρι και την κανέλα και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί, με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσει.
Δεν βάζουμε από την αρχή το αλάτι και τον πελτέ γιατί σφίγγει το κρέας και αργεί να ψηθεί...
Μόλις δούμε ότι τσιμπιέται το κρέας προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη (γύρω στο μισό κουταλάκι του γλυκού).
Βράζουμε λίγο ακόμα να δέσει η σάλτσα και να μελώσει το φαγάκι μας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου