Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μουσακάς αλλιώς...

Θέλοντας να αξιοποιήσω ότι είχα στο ψυγείο έφτιαξα έναν μουσακά λίγο πολύ με ότι είχα... το πείραμα τελικά πέτυχε!
Ο άντρας μου ξετρελάθηκε τόσο πολύ που δεν πρόλαβα να το βγάλω φωτογραφία ολόκληρο πριν το φάει...

Εγώ προσωπικά προτιμώ τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια να τα ψήνω στο φούρνο και όχι να τα τηγανίζω. Θεωρώ ότι βγαίνει πιο ελαφρύ το φαγητό και μου φαίνεται και πιο εύκολο, εσείς αν προτιμάτε τα τηγανίζετε όπως γίνεται παραδοσιακά στον μουσακά. Επίσης στο συγκεκριμένο φαί που δεν είναι κλασικός μουσακάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μελιτζάνας έχετε, είτε φλάσκες είτε τσακώνικες.


Υλικά:
  • 3 μελιτζάνες
  • 3 κολοκύθια
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 πιπεριές κέρατο ή φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 συσκευασία τριμμένη ντομάτα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή ρεγκάτο ή ότι προτιμάτε)
  • 1/2 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Μπεσαμέλ
  • 3 φλυτζάνια γάλα χλιαρό
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες και τις αλατοπιπερώνω. Σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε τις φέτες των κολοκυθιών και τις μελιτζάνες. Βρέχουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου λίγο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν λιγο αλλά να κρατάνε. Δεν μαγειρεύουμε εντελώς γιατί θα διαλυθούν μετά που θα ξαναψήσουμε όλο το μουσακά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα με τα λουκάνικα. Κόβουμε τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια (ροδέλες και μετά στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα το μέγεθος του λουκάνικου). Βάζουμε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα λουκάνικα να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να ιδρώσουν και προσθέτουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν λίγο. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, αλάτι - πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μειωθούν τα πολλά υγρά.
Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβωλιάσει, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο ανακατεύοντας συνεχώς.
Τώρα ήρθε η ώρα να τα ενώσουμε όλα μαζί...
Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ πασπαλίζουμε πρώτα τη τριμμένη φρυγανιά, δεύτερον απλώνουμε τις μελιτζάνες με τα κολοκύθια, τρίτον ρίχνουμε και τη σάλτσα με τα λουκάνικα, τέταρτον το τριμμένο τυρί και τέλος απλώνουμε παντού την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή σας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου