Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κουραμπιέδες με ούζο



Πριν πολλά χρόνια όταν ήμουν παιδί, είχαμε πάει με τους γονείς μου καλοκαιρινές διακοπές στο Γύθειο, μείναμε σε μια πανσιόν ιδιοκτήτρια της οποίας ήταν η κυρία Αφροδίτη, μια πολύ φιλόξενη κυρία που έφτιαχνε αυτούς τους κουραμπιέδες και εκτός γιορτών. Δεν έχουν το παραδοσιακό πρόβειο βούτυρο αλλά δεν τους λείπει η νοστιμιά και το άρωμα! Για όσους δεν τους αρέσει η έντονη μυρωδιά του πρόβειου βουτύρου είναι ότι πρέπει!
Και ποιος είπε ότι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι μόνο για εκείνες τις μέρες;
Ο κουραμπιές είναι ένα ωραίο μπισκότο  για το καφέ ή το τσάι....

Υλικά:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει 
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή super fresko
  • 2 1/2 ποτήρια λάδι
  • 3 πιατάκια του καφέ ζάχαρη
  • 1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι του κρασιού ούζο 
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ


Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο μέσα στο λάδι σε χαμηλή φωτιά χωρίς να κάψει.
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 45 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
Στη συνέχεια για να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά χαμηλώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ ή αν θέλουμε δουλεύουμε με τα χέρια.
Προσθέτουμε το ούζο με το κονιάκ, τα αυγά (χτυπημένα) και το αλεύρι σιγά σιγά βλέποντας τη ζύμη, η οποία δεν πρέπει να είναι σφιχτή αλλά μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.

Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Πλάθουμε σε στρογγυλούς κουραμπιέδες και πιέζουμε λίγο από πάνω με τον αντίχειρα να κάνει ένα βαθούλωμα.
Τους βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε απλώσει λαδόκολλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τους ρίξουμε την άχνη.
Αφού κρυώσουν ραντίζουμε αν θέλουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε σε άχνη ζάχαρη και τους πασπαλίζουμε από πάνω με έξτρα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου