Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μηλόπιτα


Τα μήλα έχουν αρχίσει να ξεπροβάλουν στις λαϊκές τις Καλλιθέας και αντικαθιστούν σιγά σιγά στους πάγκους τα καλοκαιρινά φρούτα. Χαζεύοντας τα περιοδικά μου για καινούργια συνταγή μηλόπιτας βρήκα στο περιοδικό  "Γλυκές Ιστορίες" τη "Μηλόπιτα της Χιονάτης". Ωραία! σκέφτηκα, τσάκισα την σελίδα και την άφησα στην άκρη. Να που ήρθε η ώρα να τη φτιάξω λοιπόν!
Πολύ ωραία και ελαφριά μηλόπιτα, από τα λίγα γλυκά που τρώει κι ο άντρας μου, τα υπόλοιπα μένουν να τα τρώω εγώ και να παχαίνω...

Υλικά:
3-4 κόκκινα μήλα
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα+λίγο ακόμα για πασπάλισμα
4 κουτ. σούπας σκούρα καστανή ζάχαρη
λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22-24 εκ. και καλύπτουμε τα τοιχώματα με λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με μαύρη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ (με φτερό λέει η συνταγή αλλα εγώ έχω απλό μίξερ και το έκανα με τα απλά χτυπητήρια) σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα αυγά. Μόλις ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και την κανέλα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα έως ότου ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε πάλι.
Καθαρίζουμε τα μήλα΄από τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε χοντρές φέτες, τις οποίες στρώνουμε στον πάτο της φόρμας, τη μία δίπλα στην άλλη. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 50 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι να δούμε ότι βγαίνει καθαρό για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε...
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς (μη καούμε κιόλας...) και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς την σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε στο σερβίρισμα με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε (εγώ δεν έβαλα γιατί θεώρησα ότι έχει ήδη αρκετή ζάχαρη) και... βουρρ στο γλυκό... σερβίρουμε εννοούσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου