
Πολλές φορές χαζεύω τις συνταγές που έχω μαζέψει σε αμέτρητα τετράδια, ντοσιέ, περιοδικά και πάντα καταλήγω να κάνω τα ίδια κλασσικά φαγητά που γνωρίζω και δεν θέλουν πολύ ψάξιμο...
Χθες το βράδυ όμως πέτυχα μια συνταγή της Αγλαΐας Κρεμεζή από το περιοδικό Gourmet για μια αλλιώτικη μακαρονάδα που είχα φυλάξει.. Τα υλικά τα είχα ήδη σπίτι. Έχω αφήσει το ντοσιέ με το απόκομμα του περιοδικού στο τραπέζι της κουζίνας για την επόμενη μέρα το πρωί. Και να'μαι 9.00 το πρωί να ξεκινάω την μακαρονάδα μέχρι της 9.30 είχε γίνει ετοιμάζω ένα πιάτο με μικρή ποσότητα για να το φωτογραφήσω έτσι φρέσκο που ήταν και δεν άντεξα το έφαγα. Μμμμ υπέροχη μακαρονάδα, ελαφριά αλλά δεν της λείπει η γεύση. Τώρα που πλησιάζει κι η σαρακοστή αν παραλείψουμε και το τυρί είναι μια καλή πρόταση για ένα νηστίσιμο πιάτο
Υλικά:
- 3 πράσα
- 4 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φετάκια
- 2 μικρές κόκκινες πιπεριές καυτερές (ξερές)
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1/2 κιλό λιγκουίνι ή σπαγγέτι (εγώ χρησιμοποιήσα σπαγγέτι)
- 3/4 φλιτζ. χοντροκομμένο μαϊντανό
- 1 1/2 φλυτζ. τριμμένο καπνιστό τυρί (εγώ είχα γραβιέρα Αμφιλοχίας σπίτι και χρησιμοποίησα αυτό)
Εκτέλεση
Kόψτε και πετάξτε το περισσότερο από το πράσινο μέρος κάθε πράσου (εμένα μου τα είχε ήδη κόψει ο μανάβης). Χωρίστε τα στη μέση κατά μήκος και χοντροκόψτε τα σε φέτες. Πλύντε και στραγγίστε τα.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα για τα μακαρόνια νερό με αλάτι να πάρει βράση.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά βάλτε το μισό λάδι ή βούτυρο. σε ένα λεπτό, προσθέστε το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές κομμένες κατά μήκος (εγώ είχα κάτι πολύ μικρές από τη γλάστρα στο μπαλκόνι και τις έβαλα ολόκληρες) και ανακατέψτε μέχρι το σκόρδο να ξανθύνει.
Βγάλτε το και πετάξτε τις πιπεριές. Βάλτε στο λάδι τα πράσα, αλάτι και τη γλυκιά πιπεριά και σοτάρετε περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε. Προσθέστε το κρασί, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν. Δυναμώστε ξανά τη φωτιά και βράστε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν τα πράσα.
Βράστε τα ζυμαρικά στο νερό με το αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα, αλλά φυλάξτε 1/2 φλυτζάνι από το νερό.
Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τα πράσα, προσθέτοντας το υπόλοιπο λάδι ή βούτυρο, πιπέρι μαύρο και τον περισσότερο μαϊντανό. Αν το φαγητό φαίνεται στεγνό, προσθέστε λίγο από το νερό που φυλάξατε.
Πασπαλίστε με το μισό τυρί και ανακώστε. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση, στολίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως μαζί με το υπόλοιπο τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου