Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ο πολίτικος χαλβάς του μπαμπά μου


Κάθε χρόνο απόγευμα Κυριακής της Απόκρεω ο μπαμπάς στο σπίτι μας έφτιαχνε πολίτικο χαλβά. Καθόταν 45 λεπτά όρθιος πάνω από την κατσαρόλα να ανακατεύει το σιμιγδάλι καρτερικά... καμιά φορά άμα κουραζόταν έδινε την ξύλινη κουτάλα και σε μένα ή στην αδερφή μου να ανακατέψουμε. Το σπίτι μύριζε ότι κάτι νόστιμο ετοιμάζεται... Αυτός ο χαλβάς δεν έμπαινε σε φόρμα, εφόσον γινόταν τον θρυμμάτιζε και τον σέρβιρε με την κουτάλα σε μπωλάκι με μπόλικη κανέλα. Πολλές φορές δεν αντέχαμε να περιμένουμε και τον τρώγαμε όπως ήταν ζεστός!
Μας άρεσε τόσο πολύ που παραπονιόμασταν γιατί μόνο μια φορά το χρόνο να τον τρώμε.
Τώρα πια ο μπαμπάς μεγάλωσε και κρατώντας την παράδοση των παιδικών μου χρόνων, φτιάχνω κάθε Αποκριά τον πολίτικο χαλβά με την
συνταγή του.

Υλικά:
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη (άμα το θέλουμε πολύ γλυκό μπορούμε να βάλουμε μέχρι 3)
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1/2 ποτήρι γάλα (αν θέλουμε να τον κάνουμε νηστίσιμο δεν βάζουμε)
  • 1/4 από το πακέτο του βιτάμ ή ελαιόλαδο όσο για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
  • 1 γεμάτη χούφτα κουκουνάρια
  • 2 ξύλα κανέλας

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα να κάψει το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ρίχνουμε τα κουκουνάρια να καβουρδιστούν. Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 3 με 4 από το 9). Ανακατεύουμε συνέχεια για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα το σιμιγδάλι.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τα ξύλα κανέλας (να λιώσει η ζάχαρη) και το κρατάμε ζεστό.
Ρίχνουμε το σιρόπι (αφού έχουμε αφαιρέσει τα ξύλα κανέλας) στην κατσαρόλα που είναι το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε τη φωτιά στο 1, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και κλείνουμε το καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι και κομματιάζουμε τον χαλβά να γίνει σπυρωτός. Σερβίρουμε σε μπωλάκια με τριμμένη κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου