Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Cevizli hamur tatlisi

Τώρα που τελείωσαν οι νηστείες καιρός για ένα ενδιαφέρον Τούρκικο γλυκάκι, που βρήκα στα συρτάρια της μαμάς και μεταφράστηκε  όπως πάντα από τον μπαμπά.

Υλικά:
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 πακέτο μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ταχίνι
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιου λάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 1 ποτήρι χοντροκομμένα καρύδια
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι (τα κουταλάκια του τσαγιού στην Τουρκία είναι μικρά)
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 1/2 ποτήρια νερό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού



Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το αυγό χτυπημένο, το μπέικιν, το λάδι, το ταχίνι, το γιαούρτι, αλάτι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα μαλακό χαμούρι (ζυμάρι).
Αδειάζουμε τη ζύμη σε ταψί βουτυρωμένο και το στρώνουμε πατώντας την επιφάνεια. Κάνουμε σχήματα με ένα πιρούνι και κόβουμε σε τετράγωνα.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου (να έχει λιώσει η ζάχαρη) και προσθέτουμε στο τέλος το λεμόνι.
Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι σε κρύο γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου