Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Σαλάτα μαυρομάτικα με ψητά λαχανικά




Συνήθως όταν φτιάχνω σαλάτες με όσπρια τις κάνω με φρέσκα λαχανικά (φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, πιπεριά, κάππαρη) κομμένα κατευθείαν μέσα  αυτή τη φορά σκέφτηκα να τα συνδυάσω με άλλα λαχανικά ψημένα στο φούρνο ελαφρά. Ο συνδυασμός τελικά των μαυρομάτικων με ψημένα λαχανικά, μελιτζάνα, καρότο, κολοκύθι, πιπεριά και ντοματούλα ήταν τελικά πολύ καλός, σαν να συνδυάζεις μπριάμ με όσπρια, ότι πρέπει για μια χορταστική σαλάτα που μπορεί να φαγωθεί και σαν πλήρες γεύμα. Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε.  

Υλικά:
250 γρ. μαυρομάτικα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
1 καρότο
1 πιπεριά φλωρίνης
1 ντομάτα
1 κουταλάκι μουστάρδα
χυμό 1 λεμονιού
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι σκόνη κάρυ
άνιθο, μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό και βάζουμε στη φωτιά. Με το που βράσουν λίγο εγώ χύνω το πρώτο νερό να γίνουν πιο ελαφριά και βάζω ξανα για βρασμό με ζεστό νερό αυτή τη φορά. Όταν μαλακώσουν σουρώνω, ρίχνω λίγο αλάτι και αφήνω να κρυώσουν.
Εντωμεταξύ έχω κόψει τη μελιτζάνα, το κολοκύθι, το καρότο και την πιπεριά σε κύβους και την ντομάτα στα 4 και τα απλώνω σε ένα ταψάκι, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και βάζω στο φούρνο στους 200 να ψηθούν.
Κοιτάμε να κράτανε λίγο τα λαχανικά προσέχουμε μη μαλακώσουν εντελώς. βγάζω τη φλούδα της ντομάτας και την ψιλοκόβω και τα αφήνω λίγο να κρυώσουν.
Ενσωματώνω τα λαχανικά με τα φασόλια. Ψιλοκόβω το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά μαϊντανό και άνιθο και τα προσθέτω στη σαλάτα.
Τέλος βάζω σε ένα βαζάκι το κύμινο, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και χτυπάω σαν σέικερ να ενσωματωθούν. Προσθέτω σιγά σιγά ελαιόλαδο και χτυπάω να γίνουν μια λεία σως. Περιχύνω τη σαλάτα δοκιμάζω και διορθώνω.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου