Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο




Χαζεύοντας τις στοίβες από περιοδικά μαγειρικής που έχω είδα μια συνταγή στα τούρκικα για κεφτεδάκια με μαϊντανό σε σούπα κάτι σαν τα γιουβαρλάκια. Στη συγκεκριμένη μουλιάζουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε, Τρίβουμε το κρεμμύδι και το πιέζουμε να φύγουν τα πολλά ζουμιά. Ζυμώνουμε τα κεφτεδάκια με τον κιμά, το μουσκεμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Λέει στη συνέχεια να βάλουμε τα κεφτεδάκια σε τηγάνι να ρίξουμε το χυμό λεμονιού από πάνω και να μαγειρέψουμε 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Προσθέτουμε το ζωμό ζεστό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά. 

Δεν κατάλαβα γιατί μαγείρευε τα κεφτεδάκια πρώτα στο λεμόνι. Και επίσης δεν είδα πουθενά λίγο λάδι. Οπότε εγώ ξεκίνησα λίγο να το αλλάζω μια κι ο άντρας μου δεν μπορούσε να φανταστεί γιουβαρλάκια χωρίς αβγολέμονο. Έτσι έκανα μια μίξη της συνταγής που είδα με τα κλασσικά γιουβαρλάκια και δικές μου προτιμήσεις. 


Υλικά

  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 6-7 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/2 φλυτζάνι του καφέ ρύζι γλασσέ
  • 6 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
  • Χυμό 1-2 λεμονιού 
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • για το αυγολέμονο: 2 αυγά, χυμό 1 λεμονιού


Εκτέλεση (όπως τα έκανα εγώ): 

Ξεκίνησα λοιπόν ψιλοκοψα το κρεμμύδι, το έστηψα να φύγουν τα πολλά υγρά, μούσκεψα το ρύζι και το σούρωσα. Έβαλα σε ένα μπωλ τον κιμά, το ρύζι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Ζύμωσα καλά κι έπλασα τα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και συνέχεια τα πέρασα ελαφρά από αλεύρι. 

Έβαλα λάδι στην κατσαρόλα πέρασα ελαφρά τα κεφτεδάκια και έχυσα χυμό λεμονιού. Μαγείρεψα για λίγο και έριξα και το ζεστό ζωμό από πάνω. Πρόσθεσα επίσης στο ζουμί κομμένο καρότο σε μικρά καρεδάκια και λίγο σέλινο ψιλοκομμένο. 

Αφού μαγειρεύτηκαν ετοίμασα το αβγολέμονο με 2 αυγά. Χτύπησα τα ασπράδια χώρια σε ελαφριά μαρέγκα. Χώρια χτύπησα τους κρόκους με το λεμόνι κι έβαλα και ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ. Ενσωμάτωσα τους κρόκους με τα ασπράδια σιγά σιγά. Παίρνουμε λίγο λίγο ζουμί ζεστό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στα αυγά χτυπώντας συνέχεια μέχρι να ζεσταθεί το μίγμα. Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα να ενωθούν όλα μαζί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου