Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Πατσίτσιο με πένες




Το έχω ξαναπει γενικά πολλές συνταγές μου βγαίνουν με ότι έχω στο σπίτι οπότε οι ποσότητες δεν είναι κάτι στάνταρ. Είχα λίγο κιμά στην κατάψυξη, λίγα μανιτάρια που είχαν περισσέψει και λίγα αλλαντικά κι έτσι είπα να τα συνδυάσω όλα μαζί αντι για τον καθιερωμένο σκέτο κιμά για να κάνω ένα παστίτσιο. Δεν είχα και χοντρό μακαρόνι αλλά δεν πειράζει κι οι πένες μια χαρά ταιριάξανε. 

Υλικά:

  • 250 γρ. κιμά
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • λίγα (γύρω στα 150 γρ.) ψιλοκομμένα αλλαντικά ή μπέικον 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας ή κονκασέ
  • 1 ξύλο κανέλας
  • μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 2 κούπες γάλα
  • 1 αυγό χτυπημένο


Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια να σωταριστούν. Τα αποσύρουμε και στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε και τον κιμά να ροδίσει σπάζοντάς τον σε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι  να μαραθεί και στη συνέχεια το σκόρδο τον πελτέ και τα αλλαντικά. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε ξανά τα σωταρισμένα μανιτάρια και σβήνουμε με λίγο κρασί. Ρίχνουμε και τον χυμό ντομάτας ή κονκασέ το ξύλο κανέλας, το δαφνόφυλλο, αλάτι πιπέρι και μπαχάρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς και να πήξει η σάλτσα.  Αν δεν θέλουμε να μυρίζει πολύ η κανέλα την αφαιρούμε στο ενδιάμεσο. Προσθέτουμε λίγο από το τυρί κι ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια να μην σβολιάσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μισό τυρί και χτυπημένο αυγό κι ανακατεύουμε καλά.

Εντωμεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια να κρατάνε λίγο και τους ρίχνουμε λίγο από τη μπεσαμέλ 1-2 κουταλιές κι ανακατεύουμε. 

Βουτυρώνουμε ελαφρώς ή λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά κι από πάνω την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 200 για 15-20 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου